2011. április 2., szombat

Hol is vagyok?:)

Egy kis áttekintés a Kanári szigetekről és Tenefire-ről.
A Kanári szigetek elhelyezkedése:

Nagyobb térképre váltás

A Kanári szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló szigetcsoport az Atlanti óceánban. Legnagyobb szigete Tenerife, melynek alapterülete 2052 km2, legkisebb a Roque del Oeste, amely tulajdonképpen csak egy szikla a Graciosa sziget közelében. Legkisebb lakott szigete az Isla de los Lobos, melyen mindössze néhány család él. 
A szigetcsoport közigazgatásilag Spanyolországhoz, földrajzilag viszont Afrikához tartozik. Legkeletibb fekvésű szigete Fuerteventura, amely 100 km-re fekszik az Afrikai partoktól.
Valamennyi sziget vulkánikus eredetű, mégis nagyon különböznek egymástól.
A Kanári-szigetek és egész Spanyolország legmagasabb pontja a Pico del Teide, az érvényben lévő mérések szerint 3.718 méter. Csúcsát télen heteken keresztül hó borítja, míg a sziget déli oldalán elnyúló strandokon 25-28oC-os melegben fürdőzhetnek a nyaralni vágyók.
Az óceán vize a Kanári-áramlás miatt mindig kellemes, 20-24oC-os. 
A hőmérséklet januárban vagy februárban sem csökken 18 °C alá.
Az idegenforgalom után a szigetek legfőbb bevételi forrása a kereskedelemből és a mezőgazdaságból származik. Nagy mennyiségben termesztenek exportra banánt, paradicsomot, lencsét és dohányt. Lanzarotén mindmáig fontos szerepet játszik a bíbortetű tenyésztése, a tenerifei borok pedig messzeföldön híresek.
A szigetek lakói nagyon szeretik az népünnepeket, melyek többsége vallási eredetű és legalább három napig tart. Ilyenkor kicsik és nagyok szebbnél szebb népviseletet öltenek és maguk készítette tipikus helyi finomságokkal kínálgatják egymást. Kanáriai népzenét játszanak, amire igazi helyi táncot járnak.
Leghíresebb ünnep a "téltemető" Karnevál, mely februárban illetve márciusban egy hónapon keresztül tartja bűvöletben a helyi lakosságot ugyanúgy, mint a világ minden tájáról érkező turistákat.

Tenerife: Tenerifét az örök tavasz szigetének is nevezik. A sokféle tagoltsága miatt miniatűr kontinensnek is becézik, a zöld északi oldal nagyban eltér a szárazabb, naposabb déli oldaltól. Nagyon érdekes, hogy szinte minden éghajlat megtalálható a szigeten! Az északi rész inkább kontinentális, a déli trópusi. A Teidén örökzöldek nőnek, a parton pálmafák, bougenvilleák, pozsgások, kaktuszok hihetetlen méretekben. A kedvenc virágom (strelícia) is vadon nő:) Havat is lehet látni (ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá), a téli hónapokban a Teidén. Nem egyszer fordult elő velünk, hogy megálltunk 1-1 kilátóponton, és az autón áthömpölyögtek a felhők! Felejthetetlen élmény! Masca-ban (amiről majd írok külön bejegyzést) pedig az esőerdőkhöz hasonló környezetben találod magad! Gyönyörű ködpára tud ráereszkedni a völgyre, ami szikrázik a napsütésben! 
Mi a dél-nyugati részen lakunk, Adeje, San Eugenio. Közeli térkép:
Érdekes, otthon sosem tudtam elképzelni, hogy ne a fővárosban éljek, de ez itt valahogy egész más. Aki járt már tengerparti üdülőövezetben, az nagyjából el tudja képzelni, hogy miről beszélek:) Magyarországhoz nehéz viszonyítani, de ha mindenképpen muszáj, akkor Siófok, sokszoros méretben, és egész évben jó idővel:) 
Legközelebb írok a helyi lakosságról, sajátosságokról, kultúráról, nyelvekről, és ami még eszembe jut, vagy amiről kérdeztek:)



4 megjegyzés:

  1. Jó volt olvasni a beszámolód és várom a többi is!Nagyon szép lehet ott,az uncsim nyaralt már Tenerifen.Én meg még álmodok egy nagyot addig,míg eljutok óda!

    VálaszTörlés
  2. Egyszer én is szívesen elmennék arrafelé! :-)
    Nagyon szeretem olvasni a beszámolóidat. Biztosan jó lehet ott élni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm lányok! Valóban nagyon szép, és az állandó napsütést sem nehéz megszokni:)

    VálaszTörlés
  4. Pénteken repült két szettem felétek :) Majd ha véletlenül szembemegy veled az utcán Ulrik és Nesztor,puszilom... Ott élô magyar lányhoz került ajándékba, de nem tudom kihez.
    Amúgy nagyon örülök, hogy olvashatok rólad. Vmikor elcsípentelek :) s, akkor csacsogunk...
    puszi

    VálaszTörlés